A COVID-19 hatása az olimpiai játékokra

2022. február 18, péntek 13:16 | Szerző: dr. Tállay András, dr. Lohner Balázs

Az Olimpiai Játékokra való felkészülés sportorvosi szempontból mindig komoly kihívást jelent. Különösen igaz ez akkor, ha a résztvevőkre egy váratlan és nehezen kivédhető veszély leselkedik. A Covid-19 vírus megjelenése alapvetően meghatározta a XXXII. Olimpiai Játékokra történő felkészülést is. A távoli, jelentős időeltolódással járó tokiói helyszín forró és nedves klímája mellett a pandémiával járó veszélyekre is fel kellett készítenünk a csapatot. Jelen írás célja, hogy a pandémia idején megtartott játékokon a magyar olimpiai csapattal kapcsolatos Covid-tapasztalatokról beszámoljon, és esetleg tanulsággal szolgáljon a jövőre nézve.

Az olimpiai játékokra készülvén a kvalifikáció kifejezetten jól alakult, a magyar csapat nagy létszámmal, és ami ennél is fontosabb, rendkívül sok sportággal képviseltette magát. A pandémia minden sportágat érintett, de ebben jelentős különbségek adódtak annak megfelelően, hogy egyéni vagy csapat-, kontakt- vagy nem-kontakt, szabadtéri vagy teremsportágról volt szó. A teljes lezárással kapcsolatos, sportot érintő, sportegészségügyi hatásokkal járó publikációk száma csekély, de az edzettség, erő, izomtömeg, koordináció romlása mellett a karantén gyakori testtömeget befolyásoló hatásáról is írnak az irodalomban. Ennek megfelelően – az olimpiai felkészülés jegyében – otthoni, esetleg online edzésprogrammal lehetett segíteni, és a felkészülést dietetikus és sportpszichológus is támogatta.

A legnagyobb kihívás

Azon sportolók esetében, akik ténylegesen megfertőződtek, lényeges kérdés volt, hogy milyen vizsgálatok és felmérések után szabad az edzéseket, majd a versenyzést megkezdeni. Ennek kidolgozásában a MOB orvosi bizottsága mellett az OSEI vállalt kiemelkedő szerepet. A nehézségek ellenére a karanténból, illetve a Covid-19 fertőzésből visszatért sportolók egészségügyi állapota az olimpiai kiutazás előtt megfelelő volt. 2021 tavaszán már lényegesen több információnk volt a megelőzési lehetőségekről, a higiénés kérdésekről, a szociális távolságtartásról, a vitaminok fontosságáról – mindezekről rendszeres felvilágosításokat tartottunk. 

Az utazási előkészületek során sportegészségügyi szempontból ismételten figyelembe vettük a NOB által tartott korábbi haladó sportorvosi kurzuson hallottakat is. Az olimpiára való előkészületek során a várható hőség és magas páratartalomra való felkészülés mellett a pandémia jelentette a legnagyobb kihívást. 

A zavartalan helyszíni ellátás szempontjából nagyon fontos, hogy milyen sportegészségügyi ellátást tudunk biztosítani sportolóink részére. A kiutazó egészségügyi csapat összetételét elsősorban a sportszövetségek igénye alapján állítottuk össze. Fontos alapelvünk volt, hogy a csapatsportok és a nagyobb létszámú csapatok (atlétika, úszás, vívás) saját, megszokott orvosukkal és terapeutáikkal dolgozhassanak. A kiemelkedően sokféle sportágat képviselő delegációt négy központi orvos és két terapeuta segítette. A létszám véleményünk szerint megfelelő volt, szinte valamennyi eseményen jelen tudott lenni orvos és/vagy terapeuta. A tizenhárom orvosból öten teljesítettek szolgálatot a falu nyitásától a zárásig. A sportágak mellett összesen tizenhét terapeuta dolgozott, közülük többen nem a faluban laktak.

Jól időzített szűrés

A sportolók szűrését a kiutazás előtt az OSEI kiváló időzítéssel kezdte, és rendben le is zajlott. A sportolók összességében jó állapotban érkeztek az olimpiára. Két olyan súlyosabban sérült, kvalifikált sportolónk volt, akiknek a sérülése, bár műtétet igényelt volna, de a rendelkezésre álló rövid idő miatt kezelőorvosaik a konzervatív kezelés mellett döntöttek. Mindketten részt tudtak venni a versenyeken, egyikük pontszerző helyen végzett, de sérüléseik kiújultak. Az időben megkezdett szűrést mindenképpen javasolt a jövőben is elvégezni, de ajánlott a sportolókkal személyesen még konzultálni egy-két héttel a kiutazás előtt. Ezen konzultáció eredményét fontos rögzíteni, így a váratlan egészségügyi problémák talán kizárhatóvá válnának.

Az olimpiai csapat valamennyi résztvevője védettséggel rendelkezett a Covid-19 vírussal szemben. Megfelelő időben indított és nagyszerű kezdeményezés volt, hogy az olimpikonok időben hozzájussanak a vakcinához, ennek a lebonyolítást pedig az OSEI kiválóan megoldotta. A minimumfeltételeknek megfelelően lezajlottak az előírt doppingvizsgálatok is.

Továbbra is fókuszban a prevenció

A 2021-es évben még a korábbiaknál is nagyobb hangsúlyt fektettünk a prevencióra. Ennek megfelelően speciális maszkot viseltek versenyzőink a hosszú utazás során, ezzel sikeresen el tudtuk kerülni, hogy az összesen kb. 16, repülőben töltött óra alatt a – nem Covid-19 miatt – felső légúti bántalmakban szenvedő utastársaiktól bármilyen fertőzést elkapjanak. A kényelmesen viselhető maszkot minden sportoló fegyelmezetten hordta. Az előkészület másik fontos része az volt, hogy az utazás előtt körülbelül egy-két héttel minden versenyző probiotikumot kezdett szedni, melynek igazolt hatása, hogy az úgynevezett utazási hasmenés kialakulásának kockázatát csökkenti. A várt hatást sikerült elérni, a néhány gyomrot és bélrendszert érintő megbetegedés elsősorban a tudottan kissé szennyezett vízben versenyző triatlonistákat érintette. 

Az átállás, a „jet lag” problémájának minimalizálása is mindig fontos feladat. Az előzetes javaslatunkat megfogadva több sportoló már Magyarországon elkezdte az alvás/ébredés, valamint az edzések időpontját a tokiói időzónának megfelelően kialakítani. Ezen versenyzők arról számoltak be, hogy a helyszínen nagyon könnyen át tudtak állni. Az utazás során, valamint az érkezést követő első napokban egyre több sportoló használt enyhe altatókat, ezek hatása is jótékonyan segítette az átállást. Az utazás és az olimpia teljes ideje alatt mind az egészségügyi stáb, mind a szervezők számtalanszor figyelmeztették az utazó csapatot, hogy használják az előre kiosztott, illetve a helyszíneken kikészített dezinficiáló spray-ket. A sportolók figyelmét több alkalommal felhívtuk arra, hogy mindenki saját kulacsot és törölközőt használjon, és az edzések utáni zuhanyzást lehetőleg a faluban lévő apartmanokban tegyék meg. A hőség és a magas páratartalom miatt fokozott figyelmet fordítottunk a megfelelő folyadékbevitelre és az UV-sugárzással szembeni védekezésre. Szintén az NOB-kurzuson ismerhettük meg egy olyan felmérés eredményét, amely szerint az intézkedésnek kiváló prevenciós hatása van.


 

Sérülés- és betegségregiszter

Az évek óta rendszeresen alkalmazott sérülés- és betegségregiszter most is működött. A korábbi adatokból megtudtuk, hogy az olimpikonok 10-14 százaléka számíthat az olimpia ideje alatt sérülésre és 6-10 százaléka megbetegedésre. Az olimpia előtt és játékok teljes ideje alatt a Covid-19-cel kapcsolatos intézkedések játszották a legfőbb szerepet az egészségügyi kérdésekben. A szervezők által kért nyálminta naponkénti leadása nem okozott nehézséget, de fontos megjegyezni, hogy a negatív minta gyakran olyan sportolóknál vagy sportszakembereknél is megérkezett, akik esetleg elfelejtettek mintát leadni... A mintavétel valóban nagyon kényelmes és egyszerű volt, de ez az eljárás igen sebezhetőnek tűnt. Semmilyen módon nem volt kontrollálva, hogy a minta valóban a vonalkódnak megfelelő egyéntől származott-e, nem volt minta átadás/átvétel, ezáltal nem lett volna bizonyítható, ha egy minta elveszik. Hasonlóan a doppinghoz – „b” minta hiányában – problémát okozott volna igazolni, hogy valóban a vizsgált egyén Covid-os, vagy laborhiba történt. 

Az Nemzetközi Olimpiai Bizottság összegzése alapján kb. 600 000 Covid-tesztet végeztek, a faluban összesen 33 (sportoló és sportszakember) pozitív esetet találtak. Ilyen jellegű és mértékű vizsgálat eddig nem történt még a világon; nagyjából húszezer embert érintett, akik körülbelül 85 százalékos átoltottsággal rendelkeztek, a kint töltött 10-30 nap alatt végig maszkot hordtak, rendszeresen fertőtlenítették a kezüket és a szociális távolságokat is tartották. A teljes magyar delegáció valamennyi elvégzett tesztje negatív volt, csupán egy edzőnk került szoros kontaktként karanténba. 

Megjegyzendő persze, hogy ennek a karanténba helyezésnek az értelme erősen megkérdőjelezhető volt, hiszen az érintett személy közvetlen környezetében a repülőgépen volt valaki Covid-pozitív, de az értesítés hat nappal később érkezett. Addigra az illetőnek – aki megkapta a két oltását– már volt minden napról (5 darab) negatív tesztje. Hasonló, értelmetlennek tűnő furcsaságot tapasztaltunk, akkor is, amikor a kijelölt, hivatalos parkoló és a vitorlásverseny helyszíne közti, körülbelül 100 méteres távolságot az odaúton még szabadon, visszafelé pedig csak egy kvázi „buborékban” tehettük meg.

Csapatunkat szerencsére a korábbi évekhez képest lényegesen kevesebb friss sportsérülés és túlterheléses sportártalom hátráltatta a versenyzésben. Véleményünk szerint ez a pozitív folyamat közvetetten a pandémia hatásának tekinthető. Mivel az olimpiát megelőző időszakban csak lényegesen kevesebb edzés- és versenyzési lehetősége volt a sportolóknak, mint általában, így a túlterheléses sportártalmak és –az esetleges túledzettség miatti fáradtság és dekoncetráció miatti – sportbalesetek száma is örvendetesen alacsony volt. Hasonlót tapasztalatunk egyéb területen is. A néhány enyhébb felsőlégúti és gyomor-bél traktus érintő megbetegedés mellett más egészségügyi probléma is csak egészen alacsony számban fordult elő. A folyamat oka az lehetett, hogy a higiénés szabályok szigorú betartása és a szociális érintkezések minimalizálása az enyhe vírusfertőzések terjedését is képes volt korlátozni. 

Összességében elmondható, hogy egy jól szervezett, Magyarország szempontjából is nagyon sikeres olimpián vettünk részt, azoknak az intézkedéseknek a következményét pedig, melyekbe a pandémia kényszerített bennünket, érdemes elemezni, és a pozitív hatásait adaptálni a jövőben.

Fotó: IOC Media, Pixabay
< vissza