A Diagnosztikai Központ újabb lépcsőfok

2022. február 28, hétfő 08:52 | Szerző: Mocsai Tamás

Egy hosszabb tervezési folyamat és egy viszonylag gyors kivitelezés után újabb fontos létesítménnyel bővült a NEKA balatonboglári komplexuma. Szeptemberben átadásra került az 1200 négyzetméteres Diagnosztikai Központ a sportcsarnok tőszomszédságában, amely által tovább bővültek az edzés- és felmérési lehetőségeink. A létesítményt igénybe vehetik a NEKA növendékein túl az ott edzőtáborozó csapatok, felnőtt- és utánpótlás válogatottak, sportágtól függetlenül.

Újabb mérföldkőhöz érkeztünk a Diagnosztikai központ átadásával, hiszen kezdettől fogva az a célunk, hogy megteremtsük a lehető legteljesebb tudományos hátteret a felkészítéshez. A központ létrehozásának a gondolata már évekkel ezelőtt megfogalmazódott bennünk, és a különböző tervezési és engedélyeztetési folyamatok után 2020-ban kezdődött el az építkezés a NEKA Sportcsarnok melletti területen. Az 1200 négyzetméteres épületet szeptemberben vehették birtokba a sportolóink és a szakembereink. Az épület nemcsak funkciójában igényes, hanem megjelenésében is, ehhez ismert grafikusok és enteriőrtervező munkája is hozzájárult.

Ma már elengedhetetlen folyamatosan alkalmazkodni a sportág fejlődéséhez. Az is tény, hogy ebben az állandóan változó, dinamikus közegben szükség van arra, hogy objektív adatokkal alátámasztható legyen az edzésmódszertan, illetve, ha szükséges, éppen az aktuális adatok ismeretében tudjanak a szakemberek módosítani az edzésfolyamatokon. Az sem kétséges, hogy az egyéni képességeket figyelembe véve, egyénre szabott edzéseket kell beépíteni a programba, amelyekhez a kellő információkat a felmérésekből kaphatják meg az edzők. A központ ezekhez nyújt funkcionális hátteret, méghozzá sokrétűen. 

A sporttudományos csoport számára mostantól lehetőség nyílik arra, hogy edzés közbeni visszacsatolást nyújthassanak az edzőknek, hogy így kialakíthassák az optimális terhelést. A 30 méter hosszú futófolyosó alkalmas a sprinttesztek elvégzésére csakúgy, mint a bemelegítésekre; az erőfejlesztő egységben a szabad súlyokkal történő fejlesztés lehetősége mellett modern technikai eszközök állnak rendelkezésre. A helyiségek felszereltségéről előzetesen konzultáltam a Testnevelési Egyetem munkatársaival, dr. Rácz Leventével, az erőnléti csoportunk vezetőjével, Langmár Gergellyel, aki a sporttudományos csoportot irányítja, edzőinkkel és természetesen édesapámmal, Mocsai Lajossal, aki a NEKA sporttudományos főigazgatója. Ezek eredményeként nemzetközi színvonalú eszközpark állt össze, az erőmérő platóktól kezdve a Speed Courtonát számos korszerű berendezés és műszer teszi lehető a magas szintű munkát. Minden olyan eszköz rendelkezésre áll, amely a felméréseket, illetve az ezekre alapozott speciális edzéseket lehetővé teszi. Fontos szerep jut egyébként a rehabilitációs helyiségnek is, ahol például a Normatec segítségével felgyorsítható a regeneráció, de még jéggép is rendelkezésre áll.

Felmerülhet a kérdés, hogy kik vehetik igénybe ezeket a szolgáltatásokat az akadémiai növendékeken túl. Nos, mindenki számára nyitott a lehetőség, akik a NEKA-n edzőtáboroznak, legyen szó kézilabdázókról vagy már sportágak képviselőiről, de szeretettel várjuk azokat is, akik egyéni képességfejlesztés céljából látogatnak Balatonboglárra.

Fotó: NEKA/Tompos Gábor
< vissza