Intenzív munka a szekciókban

2022. március 28, hétfő 18:36 | Szerző: Boda Ildikó

Több mint száz résztvevővel kezdődött meg a Kézilabda-specifikus Módszertani Központ szakmai napja Balatonbogláron hétfő reggel. Mivel az akadémiai vezetők tanácskozására már a múlt héten sor került, ezúttal három egységben dolgoztak a szakmai csoportok.

Az eseményt a házigazda Mocsai Tamás nyitotta meg, és elmondta, hogy öröm számára, hogy a központ működésének első esztendeje alatt kialakult egy előre vivő együttműködés az utánpótlásban dolgozó szakemberek között. A közös munkát és ezzel együtt a közös gondolkodást elengedhetetlennek tartja ahhoz, hogy a sportág fejlődni tudjon. A továbbiakban három csoport alakult a több mint száz résztvevőből: a sporttudományos és egészségügyi, az erőnléti, illetve az edzői munkacsoport szakterületüknek megfelelő, specifikus témákkal foglalkozott.

 

Az edzők először Hajdu János videópéldákkal illusztrált előadását hallgathatták meg az idei férfi Euróba-bajnokságon tapasztalt, rendezett védelem ellenei támadójátékról, majd Mocsai Lajos felszólalása következett az edzők szerepéről. Ennek során a sikeres vezetői modell összetevőit vizsgálta, számos személyes példát is megidézve.

 

Az erőnléti szakértői csoport dr. Rácz Levente moderálása mellett Szücs Martin és Lattenstein Dániel vitaindító előadásával a sportágspecifikus erőnlét megteremtésének optimalizációjával, valamint a sorozatterhelés alatti edzésperiodizációval foglalkozott. A sportegészségügyi szekciót Langmár Gergely vezette, és a délelőtti napirendi pontok között Békési Ádám és Szi-Péter Zsolt gyógytornász tartott gyakorlati bemutatót a manuális tesztek standardizálása kapcsán, majd Sebestény Örs vezető humánkineziológus beszélt a CMJ, a Drop Jump és a Squad Jump elméletének és gyakorlatának a kapcsolatáról.

 

 

Az ebéd utáni programok során a NEKA Sportcsarnokban Sótonyi László a délelőtti elméleti elemzéshez kapcsolódóan tartott támadástechnikai edzésbemutatót az akadémia játékosainak a közreműködésével, míg a másik két munkacsoport is gyakorlati bemutatókkal dolgozott tovább a Diagnosztikai Központ helyiségeiben.

Fotó: NEKA/Tompos Gábor
< vissza