Több mint másfélszáz résztvevő, remek bemutatók

2022. május 16, hétfő 19:22 | Szerző: Boda Ildikó

Az idei célkitűzéseknek megfelelően ezúttal az egyik államilag támogatott kézilabda akadémia helyszínén tartotta meg soron következő szakmai napját a Kézilabda-specifikus Módszertani Központ. A Pick Arénába több mint 150 érdeklődő érkezett, az ország minden pontjáról. Az egyik vonzerő kétségkívül Juan Carlos Pastor, a Pick Szeged csapatának méltán híres edzőjének a szereplése volt.

Az új helyszín új impulzust adott a szakmai napnak, amely egy rendkívül aktuális beszámolóval indult. Dr. Sáfár Sándor, a sportakadémiákért felelős miniszteri biztos kiemelte: „A módszertani szakmai napok lényege, hogy meg tudjuk vitatni az aktuális kérdéseket. Most pedig az az egyik legnagyobb aktualitás, hogy átalakulóban van a minisztériumi háttér, átszervezések várhatóak.”

Jelezte azonban, hogy az akadémiai rendszer struktúrája nincs veszélyben, attól függetlenül működik tovább, hogy az még nem teljesen világos, hogy mely minisztérium alá kerül a megszűnő EMMI-ből.

 

Mocsai Tamás, a Módszertani Központ ügyvezetője arra buzdította a megjelenteket, hogy tanuljon mindenki bátran! Folyamatosan változik a világ, edzői teamek dolgoznak, ahol a kollégák segítik a döntéshozatalban a vezetőedzőt, a tudásmegosztás emiatt is szinte létszükséglet. „Ez idő alatt, a szakmai napon a pályán küzdő ellenfelekből munkatársakká válunk, amelynek végül, reményeim szerint a sportágunk látja hasznát” – mondta felvezetőjében az NEKA-t is irányító szakember.

A szegedi kézilabdaklub hatvanéves múltjáról Kiss Bence, a Pick Szeged Kézilabda Zrt. ügyvezetője beszélt, az alapítástól kezdve egészen az európai élcsapattá válásig. Elmondta, hogy rendkívül széles spektrumot képviselnek, hiszen egy szervezeti egységbe tartozik a közel hatszáz utánpótlás korú játékos, az akadémiai képzés és a BL-résztvevő felnőtt csapat. „Fontos a klubidentitás, amihez az is hozzátartozik, hogy nem csak sportolókat, hanem sportembereket nevelünk. Erre is példa, hogy a legnagyobb riválisunk tragikus sorsú játékosáról, Marian Cozmáról neveztük el a vendégszektorunkat az Arénában” – emelte még ki Kiss Bence.

A nap egyik legnagyobb érdeklődéssel várt programja Juan Carlos Pastor előadása és edzésbemutatója volt. A méltán híres spanyol edző egy szuggesztív, sok kérdést felvető, ugyanakkor nagyon világos rendszert felmutató előadást tartott arról, hogy szerinte miből tevődik össze az ideális játékos profilja. Hangoztatta, hogy mindez az ő személyes véleményére épül, de abban a nézőtéren ülő edzők mind egyetértettek, hogy alapvető igazságokat sorolt fel Pastor. Az különösen tanulságos volt, hogy milyen professzionális képességek és egyéni személyiségjegyek szükségesek ahhoz, hogy valakiből kiemelkedő játékos váljék. „Csak az juthat el a csúcsra, akinek megvannak az álmai, és hajlandó rengeteget dolgozni azok megvalósításáért. Ez nyilván áldozathozatal nélkül nem megy, és elhihetik nekem, az edzők egyik legfontosabb szerepe, hogy ki tudjuk mozdítani a játékosokat a komfortzónájukból, hogy tudjanak és akarjanak is többet dolgozni a sikerért” – fogalmazott a szakember.

A következő részben edzésbemutatót tartott a különböző támadási variációkra fókuszálva az U21-es csapat tagjaival, úgy, hogy sokszor ő maga is beállt az olykor megilletődött játékosok közé.

 

A délelőtti programot az a kerekasztal beszélgetés zárta, amelynek a 84-szeres válogatott Bánhidi Bence volt a vendége. Ő a sikeres játékos profilját sportolói nézőpontból vizsgálta, de alátámasztotta Pastor azon állítását, mely szerint fontos, ha az edző úgymond kibillenti az embert a kényelmi állapotából. Neki például sokat jelentett, amikor fiatal játékosként az edzői noszogatták, de azt is kiemelte, hogy csak a tudatos felkészítéssel tudott szintet lépni.

 

A nap második felében az akadémiai vezetők megtartották a szokásos tanácskozásukat, míg az edzői és erőnléti edzői munkacsoport két érdekes témát vett napirendre. Először a kézilabda-specifikus periodizáció kérdését tárgyalták sorozatterhelés esetén, illetve az edző és az erőnléti edző jó munkakapcsolatának, bizalmi viszonyának fontosságát fejtették ki. Lattenstein Dániel és Szücs Martin az éppen aktuális felkészülések tapasztalatiból hoztak szemléletes példákat.

A második téma az erő, a sebesség és a teljesítményprofil meghatározása volt, amelyet dr. Rácz Levente, Langmár Gergely és Sebestyén Örs prezentált. Ahogy a gyakorlati bemutatóra is vállalkozó dr. Rácz Levente elmondta, a gyorsaság, az erő és az állóképesség pillérei közötti egyensúlyteremtés az elsődleges cél, s ha ez megvan, akkor lehet erre ráépíteni a specifikus teljesítményt.

Az idei második szakmai nap gazdag programja valószínűleg minden résztvevőben maradandó emlékeket hagy amellett, hogy megfelelően segíti a szakmai fejlődésüket.

 

Fotó: Sólya Eliza/Pick Szeged
< vissza