Felelősségvállalás és játékértés

2024. április 19, péntek 20:16 | Szerző: Boda Ildikó

A Kézilabda-specifikus Módszertani Központ legutóbbi, pénteki szakmai napján két érdekes programpontban is a női szakág került a fókuszba. Stine Oftedal cselezéseinek elemzése mellett nagy érdeklődés övezte a sikeres olimpiai női kvalifikációval foglalkozó beszélgetést, melynek során fontos megállapítások születtek a jelenlegi játékos generációval kapcsolatban.
Mocsai Tamás

A leány akadémiai tornához kapcsolódóan ezúttal a női szakág szakemberei voltak többségben a vendégek között, és a program is elsősorban őket célozta meg. Mocsai Tamásnak, a Kézilabda-specifikus Módszertani Központ ügyvezetőjének a megnyitója után Hajdu János, a NEKA női szakágvezetője tartott egy rendkívül érdekes, szerkesztett videókkal alátámasztott előadást, melynek témája a világ egyik legjobb, jobbkezes átlövőjének, Stine Oftedalnak a cselezési arzenálja volt. Hajdu egyébként is kiemelte, hogy a játék nagyon fontos részének tartja eleve a cselezést, amelynek bizonyos elemeit jól lehet tanítani a fiatal játékosoknak. A norvég klasszisnak úgy hatvan cselezési akcióját tanulmányozta, és ebből húszat aprólékosan, több szempont szerint is elemezve, videókkal alátámasztva szemléltetett is.

Hajdu János

A következő programpontban Juhász Péter, a Done IT Innovation Kft. ügyvezetője az általuk jegyzett TalentX program fejlesztéseiről, a bevezetés óta eltelt időszak tapasztalatairól tartott ismertetőt. Az edzői stáb munkáját nagyban segítő adatok rögzítésére és elemzésére alkalmas program ma már közel 1200 játékosról úgy 110 000 teszt- és mérési eredményt tartalmaz (természetesen nem csak kézilabdázókét, hanem labdarúgók és kosárlabdázókét is). Az, amivel ez a program rendelkezik, már egy valóságos adatvagyon, és örömmel számolt be arról, hogy a felhasználói aktivitás is növekszik. A fejlesztések közül kiemelte az MKSZ-jegyzőkönyvek automatizált bevitelének a lehetőségét, illetve a külső adatforrásokból, mint például a Catapult, Kinexon, Polar, InBody, Seca és Vald rendszerek értékeinek integrálását. Ezekkel sok adminisztrációs teher lekerül az edzők válláról.

 

Juhász Péter

A délelőtt zárásaként került sor arra a nagy érdeklődéssel vált beszélgetésre, mely során Mocsai Tamás – saját játékos múltjának tapasztalataiból is merítve – Golovin Vlagyimirt, a női válogatott szövetségi kapitányát és Kökény Beatrixot, a korábbi klasszis játékost, ma az FTC Kézilabda Akadémia sportigazgatóját kérdezte az olimpiai kvalifikációs tornák tapasztalatairól. Valamennyien kiemelték, hogy a férfi és a női válogatott párizsi indulása nagyon sokat jelent a kézilabdázás számára támogatási szinten is, és Kökény Bea szerint szinte biztos, hogy a játékokat követően a szokottnál jóval több gyerek jelentkezik majd a kluboknál, hogy kézilabdázni szeretne, ami szintén pozitív hozadék.

Szó esett arról, hogy a sikeresség egyik kulcskérdése a játékértés, amiben Kökényék úgynevezett arany-generációja kiemelkedőt tudott nyújtani, és ez a mai korosztálynál feltétlen fejlesztendő.

 

Balról: Mocsai Tamás, Kökény Beatrix, Golovin Vlagyimir

 

A szövetségi kapitány elmondta, hogy bár a mostani játékosai közül sok szerepelt az általa vezetett, 2018-ban junior világbajnokságot nyert magyar csapatnak, de hogy ezek a lányok már teljesen mások, mint akkor voltak, hiszen felnőttek, érettebbek lettek, és aminek nagyon örül, hogy felelősségvállalásban óriásit léptek előre. Elmondta azt is, hogy korábban a belső kommunikáció minimális volt, alig mertek kérdezni a játékosok valamit, ami mára sokat fejlődött, egymással is sok mindent megbeszélnek, fel merik tenni a kérdéseiket annak érdekében, hogy a lehető legprecízebben el tudják végezni a rájuk bízott feladatokat. A félelemérzet eltűnt a lányokból, és ahogy a férfiválogatottban is tapasztalható, az ifjú nemzedék bátran, önbizalommal telve indul csatába, és a legmagasabb csúcsokra tör.

Arról valamennyien egy véleményen voltak, hogy kedvező tendencia a fiatal játékosok külföldre szerződése, hiszen új impulzusokat kapva fejlődhetnek erős bajnokságokban.

A NEKA U19-es csapata és Bakó Botond

A délutáni programban a Sportcsarnokban Bakó Botond, a NEKA NB I-es csapatának vezetőedzője, majd Zsadányi Sándor a NEKA leány U19-es csapatának edzője tartott edzésbemutatót a döntési helyzetek fontosságával kapcsolatban.

Balról: Langmár Gergely, Ungvári Máté, Szobol Zsolt, Gál Vera

Eközben a Diagnosztikai Központban a gyógytornászok, erőnléti edzők és humánkineziológusok munkájával kapcsolatos kerekasztal-beszélgetés zajlott, melyet Langmár Gergely, a NEKA Sporttudományos és Egészségügyi csoportjának vezetője moderált. Kérdései többek között érintették a teamben való munka lényeges kritériumait, a belső kommunikáció milyenségét és fontosságát, a kapcsolatrendszereket és továbbképzés fontosságát is. Beszélgetőtársa volt Gál Vera, a Pick Szeged Kézilabda Akadémia sporttudományos vezetője, Szobol Zsolt, a Veszprém Handball Academy erőnléti edzője és Ungvári Máté, az FTC Kézilabda Akadémia erőnléti edzője.

 

Fotó: Tompos Gábor – NEKA
< vissza