Részvételi csúcs a veszprémi szakmai napon

2023. április 05, szerda 20:07 | Szerző: Boda Ildikó

Ezúttal Veszprém volt a helyszíne a Kézilabda-specifikus Módszertani Központ soron következő szakmai napjának. A Balaton-felvidéki Kézilabda Akadémia házigazdaként közel 180 főt köszönthetett az április 5-i, szerdai rendezvényen, ami a Módszertani Központ szakmai napjai sorában részvételi csúcsnak számít.

A délelőtti program nyitányaként Mocsai Tamás, a Módszertani Központ ügyvezetője köszöntőjében elmondta, hogy személy szerint neki is sokat jelent az, hogy ilyen nagy érdeklődés övezi az eseményt, hiszen ez is példa a sportágon belüli összefogásra. Emellett azt is kiemelte, hogy most is örömmel fogadják más sportágak képviselőit, hiszen a Módszertani Központ egyik missziója a tudástranszfer.

 

Mocsai Tamás

A Betekints Wellness és Konferencia Hotelben összegyűlt közönség előtt először dr. Matlák János, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem kineziológiai tanszékének adjunktusa tartott előadást, amelyben a gyorsaság vizsgálatát helyezte fókuszba. Kiemelte, milyen lényeges a mérések és a fejlesztések egysége, és felhívta a figyelmet az irányváltásos gyorsaság kérdésének a fontosságára. Az agilitástesztek témakörét is érintette, amelyek fizikális és kognitív komponenseket is tartalmaznak, illetve beszélt arról, hogy a visszacsatolás kapcsán a protokoll betartásával végzett tesztek adataiból nyert, megbízható információk milyen szerepet tölthetnek be a terhelés optimalizálásában.

Kőrösi Péter,a BFKA humánkineziológusa az alsóvégtagi izometriás edzés hatásáról beszélt, hogy annak milyen összefüggései vannak a teljesítményt és a rehabilitációt illetően.

 

Dr. Matlák János

Sótonyi László, a NEKA férfi szakágának vezetője és két edző kollégája, Lehőcz Zoltán és Kopornyik Zsolt a legutóbbi férfi világbajnokság élcsapatai közül a svéd, a francia és a spanyol válogatott játékát elemezte, a 6:0-s területvédekezés elleni előnyszerzés módjaira összpontosítva. Sótonyi elöljáróban kiemelte, hogy bár az elemzés a világelit játékát vizsgálja, itt pedig utánpótlásképző akadémiák szakembereiből áll a hallgatóság, de az ellentmondás csak látszólagos. A fiatalok számára ki kell alakítani egy képzési filozófiát, fejleszteni kell a játékértést, és mivel valamennyiünk célja, hogy eljussanak a legjobb növendékek a válogatottba, tisztában kell lennünk a trendekkel.

 

Sótonyi László

 

A délelőtti programot dr. Sáfár Sándornak, az NSÜ szakirányú igazgatójának informatív tájékoztatója zárta, mely során említést tett a támogatáskezelésről, azaz hogy az akadémiák mikorra várhatják a működéshez szükséges összegeket. De beszélt arról is, hogy a négy évvel ezelőtt kötött megállapodások az év végén lejárnak, és bár szándék szerint tovább folytatódik a jelenlegi akadémiai támogatási rendszer, ám az NSÜ munkatársai minden kiemelt akadémiánál hatástanulmányt végeznek (nemcsak a kézilabdázásban, hanem a labdarúgásban és a kosárlabdázásban is), és ezek alapján hoznak majd döntést a folytatás mikéntjéről.

Dr. Sáfár Sándor

A délutáni program a Veszprém Arénában az edzésbemutatóké volt. Először Momir Ilic, a Telekom Veszprém felnőtt csapatának vezető edzője lépett pályára, és bevezetőként elmondta, hogy két évet a veszprémi akadémián dolgozott, ami nagyon fontos szakasza volt az edzői pályafutásának. Elárulta, hogy sok tapasztalatot gyűjtött, és bár nem volt könnyű átlépni a játékos szerepköréből az edzőébe, azóta is folyamatosan tanul. Sportolói karrierje során sok edzővel dolgozott együtt, így módja volt több védekezési szisztémát is megismerni. Azt vallja, a hatékony védekezés az alapja a jó eredménynek, erről beszélnek ezekben a napokban is, amikor a hétvégi Magyar Kupa négyes döntőjére készül a csapatával. Bemutatója során kiemelte, hogy a hatos fal gyakorlásánál elsősorban a gondolkodáson kell legyen a hangsúly, nem a faultokon, és törekedni kell a labdaszerzésekre.

Momir Ilic

Ivo Diaz ezt követően egy másik védekezési formulát, az 5:1-est járta körbe a bemutatója során. Noha szerinte ezt manapság ritkábban alkalmazzák, de az utánpótlás korú játékosoknál jól fejlesztheti a védekezési képességet, gondolkodásra serkent, és bár fontos tanítani, de ugyanolyan lényeges, hogy a gyerek meg is értse a módszer lényegét.

Ivo Diaz

A szakmai nap programja Diaz bemutatójával zárult, hogy aztán átadják a terepet az akadémiai torna mérkőzéseinek, amely szerdán és csütörtökön zajlik Veszprémben.

A szakmai előadások és edzésbemutatók videófelvételei hamarosan elérhetőek lesznek a neka-mk.hu honlapon. Aki applikáción keresztül fér hozzá a tartalmakhoz, minden új feltöltésnél értesítést kap.

 

Fotó: BFKA
< vissza