Innovatív technológiák, módszertani újítások az utánpótlás-nevelésben

2023. február 20, hétfő 08:00 | Szerző: Németh Roland, Ollé Tamás

Mai, csúcsteljesítmény-orientált világunkban az egyén minőségi fejlesztése a sport és a mindennapi élet területein egyaránt holisztikus szemléletet kíván. Az együttes gondolkodás elengedhetetlen a sikerhez, de a konstruktív egyéniségek hiánya csapatszinten nem teszi lehetővé a végső célok elérését, tehát az egyén és a csapat megfelelő fejlesztése minden lehetséges összetevőre ki kell hogy terjedjen a világszintű sikerek elérése érdekében. Módszertani újításunk olyan lehetőséget tartogat, ami egy modern kommunikációs eszköz formájában segíti az összetevők komplex, hatékony fejlesztését.

A személyiséget alkotó alapképességek rendszere minden embertársunk birtokában van születésétől fogva. Ezek szintjét sok összetevő befolyásolja. Következetes és hatékony képzéssel az „istenáldotta tehetséget” ma már nagyon könnyen felülmúlhatja a szorgalmas, kitartó, megfelelő „információval”, életkori sajátosságok figyelembevételével képzett egyén. A képességrendszer ismeretének hiányában a fejlesztés esetlegessé válik, élvonalbeli sportoló nem nevelhető ki. A tudomány biztosítja a szakemberek számára a megfelelő információt, az már indíttatás kérdése, hogy élnek-e vele.

A megfelelő, minőségi tanulási folyamat létrejötte ugyanolyan komplex eredmény, mint a csúcsteljesítmény elérése egyéni és csapatszinten. Ennek érdekében a XXI. században nem mehetünk el az idegrendszer és a teljesítmény összefüggéseinek vizsgálata mellett. A kognitív tudományok ma már meghatározzák a csúcsteljesítményt. A kognitív neurológia, neurofiziológia és neuropszichológia területei, illetve azok ismeretei nagyban segítik a sportoló és önmagunk határainak feszegetését, ezáltal megértjük a komplexitás jelentőségét az új nemzedék hatékony fejlesztésének érdekében. A képességrendszer és a minőségi tanulás létrejötte, összetevőinek vizsgálata, értelmezése elengedhetetlen a hatékony gyakorlati tevékenység létrehozásához.

 

Fókuszban a figyelem, a kommunikáció és az információ

A maximális fejlesztés elérése érdekében az egyént a kitartó figyelem fázisba kell eljuttatnunk. Ez a mentális képesség a foglalkozások alkalmával szisztematikusan fejleszthető, de kialakulásában nagy szerepet játszanak a környezet egyéb összetevői is. A mindennapi edzésmunka keretében erre jelentős fókuszt kell helyeznünk, azzal párhuzamban, hogy tevékenységünk a napi rutin miatt mégsem válhat monotonná. Sportági környezetben figyelemfelkeltő, a fókuszt folyamatosan fenntartó, változékony közeget kell létrehoznunk, amely garantálja a kihívásokkal teli foglalkozást, így biztosítja a hatékony fejlődést. Ugyanakkor a sportkarrier befejezéséig szinten kell tartanunk a sportolót, ami újabb és újabb kihívásokat jelent, ugyanakkor a figyelem és az érdeklődés fenntartása nélkül ez lehetetlen.

A kommunikáció szerepe minden téren nélkülözhetetlen, minősége fontos agyi folyamatokat indít el vagy akadályoz. A siker kulcsa tehát már a kezdetekkor ebben a szegmensben is keresendő. A rugalmas gondolkodású, sikerorientált, vagy a rögzült tudatú, kudarckerülő személyiségtípus kialakulása nagyban függ a kommunikáció tartalmától, minőségétől, a dicséret különböző szintjétől, annak következetességétől.

Az ingergazdag környezet meghatározó a sportoló fejlődésében, hiszen agyunk már kisgyermekkortól folyamatosan raktározza a beérkező információkat, amelyek formálják a személyiséget. A tudomány jelen állása szerint memóriánk végtelen információ befogadására és raktározására képes. Ezek beépülése magatartásformáinkba az ingerületátvivő anyagok jelenlététől is nagyban függ. Nem mindegy tehát, hogy a kommunikációnk állandóan kritizáló, megmondó jellegű („mit, mikor, hogyan rontottál el”), vagy pozitív visszacsatolást hordozó („jól csináltad, gondold át, hogyan tudnád a cél érdekében még jobban megvalósítani”). Életkora előrehaladtával a sportoló személyisége folyamatosan fejlődik, a konstruktív személyiség kialakulásában az ilyen támogató környezet nagy szerepet játszik. Módszertanunkban egy innovatív, figyelemfelkeltő, közvetett kommunikációs megoldás segíti a hatékony edzés létrejöttét, mindezt sportági környezetben. A rendszer használata alkalmas minden összetevő folyamatos fejlesztésére.

 

Vizuális képességek sportági környezetben

A személyre szabott edzésprogramok sohasem látott fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években az informatikai „boomnak” köszönhetően, a pandémiás évek pedig tovább gyorsították ezeket a folyamatokat. A csapatsportok terén ezzel szemben a mai napig sokkal konzervatívabb technikákat alkalmaznak, az igazi digitális áttörés még várat magára. Az edzők többsége az évtizedek óta használt technikákat alkalmazza gyerekcsapatok edzéseitől kezdve a profi együttesekig: verbálisan adják az instrukciókat. A profi futballtrénerekkel együtt kifejlesztett NORT Complex okos edzőrendszer jelentős változást hozott és hordoz az edző-játékos kommunikációban, segítve a sportolók fejlődését.

A NORT Complex smart coaching egy kijelzőkkel működő, vizuális, okos edzőrendszer, amit a labdarúgás mozgásanyagára alapozva fejlesztettünk ki. Együttesen fejleszti a játékosok kognitív, pszichomotorikus és kommunikációs képességeit egy vizuális jelrendszer használatával. Az eszköz a pálya körül elhelyezett kijelzőkből áll (1-8 db), amelyekhez egy egyszerűen használható, a rendszer agyaként szolgáló, tablettel vezérelhető applikáció tartozik. A kijelzők fejmagasságban helyezkednek el, így a játékosok tekintete magasan marad, ahelyett, hogy a lábukra vagy a labdára fókuszálnának. A jelzések a játékosok figyelmét folyamatosan éberen tartják, fókuszáltnak és reaktívnak kell lenniük. Ez a magas szintű jelenlét olyan képességeket fejleszt, amelyek a hétköznapi életben hasznosak, egy professzionális sportkarrierben viszont elengedhetetlenek.

A rendszer egyébként a komplex sajátosságainál fogva alkalmas más labdajátékokhoz való adaptálásra, így terveink szerint a kézilabdázásban is eredményesen lesz alkalmazható.

 

A rendszer részei


A KIJELZŐK. A nagy ellenálló képességű, fröccsöntött burkolat könnyen ellenáll a félrelőtt labdáknak és a borulásoknak. Az egységek az aljukon univerzális csatlakozókkal erős állványokhoz illeszthetőek, vagy a hátfal alumíniumbetétjéből kihajtható fülekkel az oldalhálóra, oldalkerítésre, palánkra akaszthatók. Az erős fényű LED-panelek napsütésben is jól láthatóak, az egységeket pedig nagy kapacitású akkumulátorok működtetik.

APPLIKÁCIÓ. Az applikáció dizájnja a kijelző utilitárius, funkcionalista filozófiáját követi. A programozható funkciók nagyfokú komplexitása ellenére a felhasználói felület (UI) egyszerű és könnyen áttekinthető maradt. A felület az edzőnek teljes szabadságot ad a tréningek előzetes felépítésében, de később, játék közben is könnyű reagálni, vagy változtatni az edzésprogramon. A rendszer minden eleme szigorúan funkcionális, a gyors tempójú edzések során akadálytalan irányítást biztosít.

FEJLESZTÉS. A NORT Complex fejlesztési folyamatát sok év edzői tapasztalata alapozta meg, illeszkedve számos tréner és játékos igényeihez. A rendszer futballedzők, pszichológusok, mérnökök és designerek szoros kollaborációjában készült el. Több száz órányi teszten estek át a szoftveres és hardveres komponensek, 2021 ősze óta pedig immár rendszeresen használják futballedzések során. A NORT Complex rendszer jelenleg kis sorozatú, előszériás gyártásban van, folyamatos fejlesztések mellett.

 

Módszertanunk segítségével tehát azt vizsgáljuk, hogyan tudjuk a „gondolkodva” tanulást a legmagasabb szinten létrehozni az edzésen úgy, hogy a sportági edzés jellege változatlan maradjon. A kognitív képességek összetevői egy edzés során hatványozottan jelennek meg, ennek hatására a pszichomotorikus és kommunikatív képességek alkalmazása is nagy mértékben nő. Az összetevők együttes fejlesztése jobb képességű sportolót eredményez. A további alkotóelemek tréningezése minden szinten fontos, de agyunk hatékonyabb kihasználása kulcskérdés a további lehetőségek kiaknázásában. A sportfejlesztés rövid távú céljai között szerepel a párhuzamosan futó, kognitív neurológiával foglalkozó informatikai lehetőségek, eredmények kapcsolódása, együttes továbbfejlesztése a sikeres magyar sportolók kinevelése céljából.


 

 

Red Dot-díjas termék és koncepció

A világ egyik legrangosabb designdíját nyerte el 2022-ben a Nort Complex a Design Koncepció Sport és rekreáció kategóriájában. A Red Dot a minőséget, a kiemelkedő szellemi és kreatív erőt jutalmazza, ezért is számít nagy sikernek ez az eredmény.

A projekten Németh Roland és Ollé Tamás mellett dolgozott formatervezőként Húnfalvi András, Laufer Ferenc és Naszádi Anna (Flying Objects), mérnöki partnerként pedig a CAD-Terv.

 

Illusztráció: Flying Objects
< vissza