Relatív energiahiányos szindróma a sportban (RED-S)

2023. szeptember 18, hétfő 10:00 | Szerző: Szakszon Flóra, Jenes-Kis Virág, Shenker-Horváth Kinga

Az utóbbi évtizedekben a sporttáplálkozás területén egyre inkább előtérbe került a relatív energiahiányos szindróma a sportban (relative energy deficiency in sport, RED-S). A RED-S meghatározása 2014-ben történt, azóta számos tudományos kutatás és előadás központi témája lett ez a tünetegyüttes. Bár a jelenséget ezúttal a maga komplexitásában tárgyaljuk, úgy gondoljuk, a kézilabdázásra is érvényes specifikus jelentéssel és így leszűrhető tapasztalatokkal járhat.

Friss kutatási adatok alapján az alacsony energiaellátottság – mely a RED-S központi eleme – a sportolók 22-58%-át érinti, és mivel egy nehezen diagnosztizálható kórképről van szó, a valóságban ennél magasabb is lehet az érintettek aránya. A magyar szakirodalomban és köztudatban még kevés teret kap a RED-S, ezért fontos szerepe van a témával kapcsolatos edukációnak.

Mi a RED-S?

A relatív energiahiányos szindróma a sportban a szervezet élettani funkcióinak károsodása, amely az alacsony energiaellátottság (low energy availability, LEA) hatására alakul ki női és férfi sportolókban egyaránt. Együtt jár a teljesítmény, valamint az egészség romlásával. Az energiaellátottság a szervezet egészséges élettani működéséhez szükséges energiamennyiség.

 

A LEA a táplálkozással történő energiabevitel és a fizikai aktivitásra fordított energia egyensúlyának felborulásakor alakul ki, melynek következtében nem marad elég energia a szervezet számára az egészség és a sportolás biztosításához szükséges élettani funkciókhoz. A csökkent energiaellátottság kialakulásának két fő oka lehet. Az egyik az energiabevitel szándékos megszorítása a sovány testalkat, az alacsony testzsírszázalék elérése érdekében (szándékos LEA), a másik pedig, amikor a sportolónak nagyon erős az edzésterhelése, azonban az energiabevitel nem igazodik ehhez (nem szándékos LEA).

 

A szándékos LEA leggyakrabban súlyérzékeny sportágakban (pl. tornasportok, műkorcsolya, szinkronúszás, küzdősportok), valamint táncosoknál alakul ki. Szándékos alacsony energiaellátottságnál a sportolók a testtömegük vagy testösszetételük optimalizálása céljából korlátozzák étkezéseiket, illetve dehidrációs módszereket alkalmaznak. Érdemes megemlíteni azt is, hogy az egyes sportágakat összehasonlítva jól látható, hogy az esztétikai sportágakban rendkívül gyakori a zavart étkezési szokások jelenléte és az evészavarok kialakulása, amely összefüggésben áll a szándékos LEA-val.

Azonban csapatsportágakban is megjelenhetnek evészavarok. Több kutatás eredménye is rámutat arra, hogy kézilabdázók körében is számos sportoló érintett ebben. A kézilabdázás is egy olyan komplex csapatsportág, ahol a nagy fizikai terhelés megköveteli a játékosoktól az optimális testösszetételt minden poszton. A játékosoknak az edzések és a mérkőzések időtartama, valamint a versenyszezonra jellemző sorozatterhelés alatt számos kihívással kell megküzdeniük a táplálkozásukat illetően.

 

A nem szándékos LEA főleg állóképességi sportágakban (pl. hosszútávfutás, országúti kerékpározás, sífutás) jellemző, amikor a nagyfokú edzésterhelés mellett elégtelen az energia- és tápanyagbevitel. Ennek fő okai lehetnek többek között a csökkent étvágy, az időhiány és a nem megfelelő táplálkozási ismeretek.

 

1. Az alacsony energiaellátottság (LEA) kialakulásának okai (Keay & Francis, 2019)

A RED-S hatása az egészségre és a sportteljesítményre

A RED-S részét képezi a korábban női atléta triászként ismert tünetcsoport (evészavar, csontritkulás, menstruációkimaradás), azonban nem csak nőknél, hanem férfiaknál is előfordul a sokkal szerteágazóbb tüneteket mutató RED-S. A RED-S negatív hatást gyakorol többek között a csontrendszerre – melynek egyik következménye a fáradásos törés –, az endokrinrendszer működésre, a gasztrointesztinális rendszerre, az immunvédekezésre, a szív- és érrendszerre, a növekedési és fejlődési folyamatokra (ami fiatal sportolók esetében fejlődési vagy növekedési visszamaradáshoz vezethet), a pszichés állapotra, nők esetében pedig a menstruációs ciklus felborulását, illetve a menstruáció elmaradását eredményezheti. A RED-S hatására tehát nagymértékben romlik a sportoló egészségi állapota és ezáltal a sportteljesítménye is.

 

2. A RED-S hatása az egészségre (Mountjoy et al., 2018)

Az egészségügyi kockázatokon túl, sportolók esetében kiemelten fontos, hogy a RED-S a sportteljesítményt is nagymértékben rontja. A RED-S következtében csökken az izomerő, a koordináció, a koncentráció, a reakció, az állóképesség, fokozódik a sérüléskockázat, a sportoló ingerlékennyé és depresszióssá válhat. Mindezek hatására a sportoló, illetve az edző a sportteljesítmény csökkenését tapasztalhatja, és amennyiben nem megfelelően ítélik meg a helyzetet, és nem ismerik fel a RED-S jeleit, a teljesítménycsökkenésre az edzésterhelés további fokozásával reagálhatnak, ezzel súlyosbítva a helyzetet.

 

3.vA RED-S hatása a sportteljesítményre (Mountjoy et al., 2018)

A RED-S diagnosztikája – hogyan vegyük észre?

A RED-S felismerése sok esetben kihívást jelent, mert a tünetek és az okok is rendkívül szerteágazóak, sokszor nem egyértelműek. Megjelenhet normál testtömeg mellett is, de előfordulhat további nehezítésként, hogy a sportoló nem vallja be a negatívan megváltozott vagy megváltoztatott étkezési vagy edzési szokásokat. Fontos, hogy a sportolóval foglalkozó egészségügyi csapat (orvosok, dietetikus) és az edzők ismerjék a sportolók antropometriai paramétereit (testtömeg, testösszetétel), és amennyiben hirtelen, jelentős testtömegvesztést, testzsírszázalék-csökkenést (férfiaknák kritikus érték < 5%, nőknél < 12%) tapasztalnak, merüljön fel a RED-S lehetősége. Az evészavarra utaló magatartás észlelése, a zavart étkezési szokások is lényeges szempontok a szindróma felismerésben.

Fiatal sportolóknál további figyelmeztető jel lehet a fiziológiás növekedés és a fejlődés elmaradása, illetve a pubertás kitolódása. Női sportolóknál fiatalkorban az első menstruáció kitolódása, felnőttkorban a menstruáció kimaradása is jelezheti a RED-S fennállását. Szintén gyanúra ad okot, ha a sportoló nehezen bírja az edzést, nagyon hamar kifárad, romlik a sportteljesítménye, illetve ha gyakoriak a sportsérülések és a felső légúti megbetegedések. Több, szűrésre szolgáló kérdőív (LEAF-Q, LEAM-Q, BEDA-Q) áll rendelkezésre, amelyekben a kérdések megválaszolásával felmérhető az adott sportoló RED-S kockázata. A RED-S korai felismerése nagyban növeli a kezelés hatékonyságát.

 

A RED-S kezelése

A már felismert RED-S kezelése hosszú folyamat, kitartó munkát igényel mind a sportoló, mind a szakmai team részéről. Fiatal sportoló esetén fontos szerepet játszanak a szülők is a gyógyulási folyamatban. Ideális esetben a sportolóval multidiszciplináris team, sportpszichológus, sportorvos, sport-specifikus dietetikai szakember, gyógytornász is foglalkozik az edzők mellett. Súlyosabb esetben ajánlott lehet az edzésterhelés csökkentése vagy minimalizálása is, hogy a sportoló egészségét veszélyeztető állapot minél hamarabb megállítható és visszafordítható legyen. A sportspecifikus dietetikai szakember segítségével a sportolónak fokozatosan növelnie kell az energiabevitelt és rendezni a kialakult tápanyaghiányokat. Így az egyénre szabott, sportág-specifikus étrend – a megfelelő energia, makro- és mikrotápanyag bevitellel – nélkülözhetetlen része a RED-S terápiás megközelítésének.

 

IRODALOM

Hansen, M., Dalgaard, L.B., Zebis, M.K., Gliemann, L., Melin, A., Torstveit, M.K. (2018). The Female Handball Player. In: Laver, L., Landreau, P., Seil, R., Popovic, N. (eds) Handball Sports Medicine. Springer, Berlin, Heidelberg.

Health4Performance Educational BASEM website raising awareness of RED-S. Working group on RED-S British Association of Sport and Exercise Medicine. 2018. http://health4performance.co.uk

Keay N, Francis G. Infographic. Energy availability: concept, control and consequences in relative energy deficiency in sport (RED-S). Br J Sports Med. 2019 Oct;53(20):1310-1311.

Miralles-Amorós L, Asencio-Mas N, Martínez-Olcina M, Vicente-Martínez M, Frutos JMG-D, Peñaranda-Moraga M, Gonzálvez-Alvarado L, Yáñez-Sepúlveda R, Cortés-Roco G, Martínez-Rodríguez A. Study the Effect of Relative Energy Deficiency on Physiological and Physical Variables in Professional Women Athletes: A Randomized Controlled Trial. Metabolites. 2023; 13(2):168.

Molina-López, J., Planells, E. (2018). Nutrition and Hydration for Handball. In: Laver, L., Landreau, P., Seil, R., Popovic, N. (eds) Handball Sports Medicine. Springer, Berlin, Heidelberg.

Mountjoy M, Sundgot-Borgen J, Burke L et al. IOC consensus statement on relative energy deficiency in sport (RED-S): 2018 update. Br J Sports Med. 2018;52(11):687-697.

Mountjoy M, Sundgot-Borgen J, Burke L et al. The IOC consensus statement: beyond the Female Athlete Triad–Relative Energy Deficiency in Sport (RED-S). Br J Sports Med. 2014; 48(7):491-7.

Statuta SM, Asif IM, Drezner JA. Relative energy deficiency in sport (RED-S). Br J Sports Med. 2017; Nov;51(21):1570-1571.

 

< vissza